Už se vám někdy stalo, že jste rozřízli rajče a v něm byla naklíčená semínka? Mně před pár dny ano.
Rajče pár dní leželo na kuchyňské lince. Chtěl jsem si ho nakrájet jako přílohu ke kuřeti a najednou tohle. Zkusil jsem je tedy zasadit. Ne, že bych čekal, že z toho něco sklidím, na to už je vysazené příliš pozdě, ale spíš pro zajímavost. Dám vědět, jak to dopadlo.
Související články
- Rajčata s chutí – Rozhodl jsem se, že zkusím vypěstovat rajčata, co mají chuť. Mám pocit, že už léta jsem takový rajče neměl.
- Rajčata – den 1 – Rajčata jeden den po tom, co se poprvé objevily klíčky. Porovnání ráno a večer.
- Je rajče ovoce nebo zelenina? – Krátký kvíz na rozpoznání ovoce a zeleniny. Nejspíš to bude aspoň trochu překvápko.
- Samokompostovací záhon – německá kopa – Když jsem si pořídil ty „chutný rajčata“, musím vyřešit, kam je dám.
Ano stalo se mi to nedavno taky.. na fb je k tomu i diskuze nevericich a presvedcenych o fotomontazi, GMO a jinych nepravostech viz. https://m.facebook.com/ChciZnatPravdu/photos/pb.249370931823440.-2207520000.1424337231./527848417309022/?type=1&source=9
nicmene je tam i odkaz na zahranicni diskuzi kde z rajcete uz klicky couhaji ven viz. http://kraalspace.blogspot.cz/2011/01/alien-tomatoes.html
jedno z rozumnych vysvetleni popisuje ze pravdepodobne dlouhym skladovanim v chladu doslo k rozpusteni ci vyprchani latky ktera se pouziva prave jako ochrana proti kliceni. pak v teple po par dnech zkratka zacnou klicit. jsou to plody se seminky, c taky od nich cekat, ze….
„Very late to the discussion here, so don’t know if anyone will see this. I had the same experience with a couple of tomatoes and decided to save the sprouts and plant them. I now have 14 normal looking and healthy tomato seedlings. Am hoping to plant them outside when the time is right and looking forward to see whether or not they will produce fruit. Have seen many posts about this and the most common explanation seems to be that the tomatoes were probably held in cold storage a long time, allowing the gel, which would normally protect the seed from sprouting, to disolve. And also the temp of storage may have something to do with it. So basically what you have said here, but not as uncommon as I thought when I first saw mine, and not a sign of some GM monster like I originally thought. 🙂 Anyway, it’s been our late winter entertainment, watching them grow and looking forward to seeing what happens with them.“
jeden univerzitní článek říká že se jedná o živorodost, anglicky „vivipary“, videí a obrázků je na netu mraky
http://blog.extension.uconn.edu/2014/06/04/seeds-sprouting-inside-a-tomato/
ještě dodatek
„Vivipary is the premature sprouting of seeds inside the fruit and is more likely to happen when abscisic acid (ABA), a plant hormone that regulates seed dormancy and germination, is reduced. Vivipary is not uncommon in overripe or very vine-ripe tomatoes and tomatoes stored in the refrigerator where exposure to cool temperatures and low light are thought to inhibit ABA. Environmental conditions such as potassium deficiency and over fertilization with nitrogen are also thought to influence vivipary. In addition, some types of tomatoes (cultivars) are more prone to vivipary indicating that genetic factors may play a role. While tomatoes undergoing vivipary may not be very appealing or tasty, they are safe to eat.“
https://ask.extension.org/questions/217999